Schadeverzekeringen

Schade aan uw bezittingen is altijd vervelend. U kunt deze schade verzekeren met verschillende schadeverzekeringen. Voorbeelden zijn een inboedelverzekering en een autoverzekering. Wanneer er dan iets gebeurt met dat wat u hebt verzekerd, wordt de schade die u hebt geleden vergoed.

Schadeverzekeringen bij een eigen huis

Voor eigen woningbezitters is er een aantal verzekeringen extra belangrijk, omdat zij de schade aan het huis en dat wat er aan bezittingen in staat verzekeren. Deze verzekeringen zijn:
check Brandverzekering; het verzekeren van uw huis en bezittingen tegen brand.
check Woonhuisverzekering; ook wel check opstalverzekering, waarmee u uw huis zelf verzekerd.
check Inboedelverzekering; het verzekeren van uw spullen en bezittingen.

Oververzekering, onderverzekering en dubbel verzekeren

Iets waar u op moet letten wanneer u een schadeverzekering afsluit, is dat u zich verzekert voor het juiste bedrag. Anders loopt u het risico te veel te moeten betalen, of erger, dat uw schade niet volledig vergoed wordt.
check In het beste geval hebt u zich precies goed verzekerd. Alle schade die u hebt wordt dan gewoon vergoed.
check Het kan ook zo zijn dat u zich voor een hogere waarde verzekerd hebt, dan dat de waarde van uw bezittingen in werkelijkheid is. Ook dan wordt alle schade die u lijdt gewoon uitgekeerd. De kans is echter groot dat u dan onnodig te veel premie voor de verzekering betaalt.
check Het is zelfs mogelijk dat u zich dubbel verzekerd hebt. U hebt dan hetzelfde risico bij meerder verzekeraars verzekerd. In dat geval mag u zelf kiezen bij welke verzekeraar u uw schade indient.
check Echt vervelend wordt het wanneer u zich voor een lagere waarde hebt verzekerd dan de werkelijke waarde. Wanneer er dan iets met uw spullen gebeurt, krijgt u niet alle schade uitbetaald. Zelfs als de geleden schade minder is dan het bedrag waarvoor u verzekerd bent, krijgt u niet alles vergoed. Een voorbeeld hiervan leest u hieronder.

Voorbeeld onderverzekering

Bijvoorbeeld: u hebt uw spullen verzekerd voor 100.000 euro. De werkelijke waarde is eigenlijk 150.000 euro. Vervolgens lijdt u 70.000 euro schade. Dat is minder dan 100.000 euro, dus u lijkt genoeg verzekerd. De verzekering gaat bij onderverzekering echter uit van de verhouding tussen alle bedragen:

(100.000 euro / 150.000 euro) * 70.000 euro = 46.666 euro
U krijgt in dit geval ruim 23.000 euro minder uitbetaald dan de werkelijke schade.

Probeer onderverzekering daarom daar waar mogelijk altijd te voorkomen. Vergeet bijvoorbeeld niet, wanneer uw situatie verandert, uw verzekeringen even na te lopen om te zien of u daar ook iets zou moeten wijzigen.

Brandverzekering

Voor de meeste mensen is het afbranden van hun huis een van de ergste dingen die ze zich kunnen voorstellen. Gelukkig kunt u zich hier goed tegen verzekeren. Mocht u dit ooit overkomen, dan kunt u in ieder geval de materiële schade vergoed krijgen.

Woonhuisverzekering en inboedelverzekering

In Nederland bestaat er niet een aparte brandverzekering. Brandschade aan uw huis en bezittingen verzekert u door zowel een woonhuisverzekering als een inboedelverzekering af te sluiten.

Direct uw premie berekenen?

U kunt eenvoudig een berekening maken via onze partner RISK Direct. Klik hier om uw premie te berekenen.

Woonhuisverzekering

Om het vaste gedeelte van uw huis te verzekeren neemt u een woonhuisverzekering. Deze verzekering wordt ook wel opstalverzekering genoemd. Vaak moet u deze verzekering zelfs verplicht hebben om een hypotheek te kunnen afsluiten. Het huis geldt voor de geldverstrekker immers als onderpand, en aan een afgebrand onderpand heeft een geldverstrekker weinig.

Aardvast en nagelvast

Met een woonhuisverzekering verzekert u alles wat zogenaamd aardvast en nagelvast bij uw huis hoort. Hierbij horen naast het huis zelf dus ook bijvoorbeeld een schutting, een parketvloer en het toilet.

Verschillende soorten dekking

Met een woonhuisverzekering kunt u zich voor verschillende soorten risico’s verzekeren. In uw polis staat een opsomming van deze risico’s. Alle schade die niet op die lijst staat, valt buiten de verzekering. U mag zelf weten of u bijvoorbeeld schade door water, storm, inbraak, relletjes, omvallende bouwstellingen en nog veel meer wilt meeverzekeren. U kunt dan kiezen voor een (extra) uitgebreide dekking. Ook kunt u kiezen voor een extra uitgebreide dekking voor ‘van buiten komende onheilen’. Deze verzekering werkt met een omgekeerde lijst: u bent voor alles verzekerd, behalve voor een bepaalde lijst aan uitzonderingen.

Herbouwwaarde

Voor de woonhuisverzekering wordt uitgegaan van de herbouwwaarde. Dat wil zeggen: hoe duur zou het zijn om hetzelfde opnieuw te bouwen op dezelfde locatie? Hierbij kan een taxatierapport gebruikt worden, maar meestal wordt de herbouwwaardemeter gebruikt. Deze bestaat uit een aantal vragen over het type huis, grootte van het huis, bouwmaterialen en dergelijke. Op basis daarvan wordt de herbouwwaarde van de woning bepaald.

Direct uw premie berekenen?

U kunt eenvoudig een berekening maken via onze partner RISK Direct. Klik hier om uw premie te berekenen.

Inboedelverzekering

Om de losse spullen en bezittingen (roerende zaken) die zich in uw huis bevinden te verzekeren, neemt u een inboedelverzekering. Onder uw inboedel valt uw gehele huisraad, zoals stoelen, computers, gordijnen, keukenapparatuur en kleding. De inboedelverzekering keert eventuele schade uit tot een bepaald maximum. Hierbij kan de aard van de spullen (zoals sieraden) en het gemak waarmee er in uw woning ingebroken kan worden veel uitmaken.

Nieuwwaarde

Voor de uitbetaling van schade wordt uitgegaan van de nieuwwaarde van uw bezittingen. Dit houdt in dat u krijgt uitgekeerd wat u nodig hebt om de spullen opnieuw te kunnen kopen. Hierbij gelden wel enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer de spullen al zo oud zijn dat de dagwaarde minder dan 40% van de nieuwwaarde is, of wanneer u de spullen helemaal niet meer gebruikt. Ook wanneer reparatie nog goed mogelijk is, krijgt u niet de nieuwwaarde uitgekeerd.

Vaststellen waarde inboedel

Om de waarde van uw inboedel vast te stellen wordt vaak gebruik gemaakt van de inboedelwaardemeter. Met behulp van een aantal vragen wordt de vermoedelijke waarde van uw inboedel vastgesteld. Soms werkt een verzekeraar met een inboedelinventarisatielijst. Hierop vult u alles in dat u hebt, waarna de verzekeraar het verzekerde bedrag bepaalt.

Pas op voor onderverzekering

Meestal krijgt u bij een inboedelverzekering, die op basis van de inboedelwaardemeter bepaald is, een garantie tegen onderverzekering. Mocht u onderverzekerd zijn, dan krijgt u toch uitbetaald. Let wel op de bezittingen die een bepaald maximum kennen, zoals sieraden, computers en andere kostbaarheden. Hier kunt u zich vaak extra voor verzekeren.

Probeer inbraak altijd te voorkomen

Het feit dat u verzekerd bent tegen inbraak, wil niet zeggen dat u niks meer hoeft te doen om dat te voorkomen. Wanneer u bijvoorbeeld nooit de deur op slot doet, kan de verzekeraar bij een inbraak zeggen dat het uw eigen schuld is. Let daarom goed op de polisvoorwaarden en probeer inbraak altijd zo goed mogelijk te voorkomen.

Direct uw premie berekenen?

U kunt eenvoudig een berekening maken via onze partner RISK Direct. Klik hier om uw premie te berekenen.

Bereken uw premie

U kunt direct een verzekeringsproduct berekenen, een offerte opvragen of zelfs direct afsluiten via onze partner RISK Direct. Op de producten en diensten zijn de algemene voorwaarden van RISK Direct van toepassing. Klik hier om de algemene voorwaarden in te zien.

Klik hier om een berekening te maken of direct verzekeringen af te sluiten.

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.